Verbod op het opvoeren van uw e-bike.

Verbod op het opvoeren van uw e-bike.

Veilig verkeer Nederland wilt een verbod voor het opvoeren van de elektrische fiets. De toegestane snelheid van een e-bike is 25km/u. Het opvoeren van de snelheid kan de fiets een bereik geven tot 45 km/u. Dit klinkt erg interessant, maar is dit het ook?

De meeste e-bikes zijn niet geschikt om zo’n hoge snelheid te fietsen waardoor het erg gevaarlijk wordt. Dit heeft te maken met het ontwerp van de fiets. Deze is namelijk niet geschikt om hard door de bochten te fietsen. Het frame is niet stijf genoeg. Door de rechtop-fietshouding wordt er te weinig druk uitgeoefend op het voorwiel. Hierdoor gaat u sneller onderuit dan op een racefiets of een speed-pedelac, waar het frame wel gemaakt is voor hoge snelheden. Ook zijn de remsystemen die deze fietsen hebben zoals v-brakes en rollerbrakes hier niet geschikt voor,  waardoor u slecht een noodstop kunt maken.

Verzekeringen

Heeft u een fietsverzekering? Dan is de kans erg groot dat de verzekeraar niks uitkeert als de fiets door een valpartij en/of schade oploopt door de hoge snelheid. Als u letsel veroorzaakt bij een medeweggebruiker dan kan dit grote gevolgen hebben voor uw aansprakelijkheidsverzekering. Zij dekken dit niet en dient u dit zelf te vergoeden. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen.

Garantie?

Ook slijten de onderdelen van uw fiets veel sneller. Dit komt omdat de fiets anders gebruikt wordt dan waar hij voor bedoeld is. Onder andere is de accu sneller leeg, waardoor deze vaker opgeladen dient te worden en een kortere levensduur heeft. De fabrieksgarantie vervalt hierdoor ook. Dit omdat de fiets niet gebruikt wordt op de manier waarvoor het bedoeld is. Een opgevoerde e-bike is niet toegestaan op de openbare weg en riskeert u een bekeuring.  Wij van Fietsenconcurrent.nl raden het dan ook sterk af om een fiets op te voeren.