Telefoongebruik op de fiets in 2017 mogelijk verboden

Telefoongebruik op de fiets in 2017 mogelijk verboden

Jaarlijks gebeuren er steeds meer ongelukken door het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Hierbij zijn het vooral de jongeren die negatief naar voren komen in de cijfers. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vindt het genoeg en onderzoekt de mogelijkheid om een verbod in te stellen voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

Steeds meer ongelukken

Het aantal verkeersongelukken onder jongeren is de laatste jaren flink gestegen. De mobiele telefoon is verantwoordelijk voor bijna 20% van de ongelukken. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ook het aantal dodelijke ongelukken stijgt en dit is voldoende reden voor Minister Schultz om serieus te kijken naar een verbod.

Oplossing

Een exacte oplossing voor het groeiende probleem is er echter nog niet. Er zijn al een aantal landen wat een verbod heeft op bellen op de fiets, maar hier zijn de resultaten nog niet toonaangevend. Toch wil Minister Schultz alle mogelijkheden bekijken op een mogelijk verbod om ongelukken in de toekomst te voorkomen.

Campagnes niet voldoende

Wel zijn er al campagnes actief om het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets terug te dringen, maar dit zou nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Minister Schultz hoopt door een boete in te voeren het aantal ongevallen door toedoen van de mobiele telefoon aanzienlijk terug te dringen.