Kinderen die naar school fietsen leren beter

Kinderen die naar school fietsen leren beter

Wanneer u uw kind naar school laat fietsen,  bevordert dit lichaam én geest. Dat fietsen goed is voor het lichaam is bekend. Fietsen is o.a. goed voor de spieren, longen, en het helpt tegen veel lichamelijke ongemakken en gebreken. Het verschil tussen kinderen die wel en niet fietsen zijn erg groot. Onlangs is er een onderzoek uit Finland gepubliceerd die aantoont dat mensen die minimaal een half uur per dag fietsen, 40% minder kans hebben op diabetes. Daarnaast is er een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Tevens was er een flinke daling te zien in het aantal stergevallen vanwege kanker.

Het brein

Fietsers zetten niet het lichaam in beweging, maar ook de hersenen. Als iemand in beweging is wordt er niet alleen zuurstofrijk bloed naar armen en benen verzonden. Dit wordt ook verstuurd naar het brein. Er worden op deze wijze extra hersencellen aangemaakt en die ook nog eens extra snel groeien. Dit effect is vooral te zien tijdens de eerste 20 minuten van lichamelijke inspanning. Dagelijks de fiets pakken voor een fietsrit van 20 minuten is dus beter dan twee keer per week een uur fietsen.

Aandacht gericht leren

Wanneer men in beweging komt is er een sterke toename van de ‘P3-golf’. Deze golf bevordert het aandacht gericht leren. Daarnaast bevordert het ook nog eens onze creativiteit. Dagelijks uw fiets pakken levert dus net zo veel lichamelijke als mentale voordelen op. Iets waar veel mensen niet van op de hoogte zijn.

Onderwijs

Diverse testen bewijzen dat het leren na 20 minuten fietsen een stuk beter gaat. Het is dus belangrijk om uw kind te stimuleren om de fiets te pakken naar school in plaats van de bus of trein. Desondanks bezitten steeds minder kinderen een fiets. Dat is geen goede ontwikkeling. Daarnaast worden ook steeds meer kinderen met de auto gebracht terwijl zij wel in het bezit van een fiets. Probeer dit te minimaliseren.