Ga het mountainbikeseizoen goed van start!

Ga het mountainbikeseizoen goed van start!

Mountainbiken kunt u eigenlijk het hele jaar door doen. In de herfst/winter zijn er modderige of besneeuwde paden die het mountainbiken meer een uitdaging maakt. Wilt u ook graag scheuren door de wilde natuur en beginnen met mountainbiken? Mountainbiken is een erg intensieve en ruige sport die veel techniek, kracht en conditie vraagt. In Nederland vind u heel veel mountainbike trails. Trails zijn ruige bospaden of steile bergweggetjes waar u ongestoord kunt fietsen over een parcours in het bos.

Waarom mountainbiken?

Mountainbiken is een zware sport met pit en biedt veel afwisseling en uitdaging! Mountainbiken doet u in de natuur. Het is een mooie manier om uw hoofd even helemaal leeg fietsen, ook is het erg goed voor het onderhouden of het verbeteren van de conditie. Het fietsen over de steile en gekronkelde paden vraagt veel van uw uithoudingsvermogen. Het is belangrijk dat u scherp en alert blijft. In het begin is het vaak nog een beetje eng is om van een steil bospad af te scheuren, verleg daarom iedere keer weer uw grenzen, over enige tijd draait u uw hand niet om voor een losliggende tak of kei. Mountainbiken doet u vaak met een groep of samen met een vriend of vriendin, ook kunt u alleen een tocht maken.

Uitrusting

De juiste uitrusting is natuurlijk heel belangrijk. Deze bestaat naast de mountainbike fiets uit: fietskleding en fietsschoenen, helm, reparatieset, bidon, fietscomputers en verlichting. Een helm en handschoenen zijn hiervan noodzakelijk ter bescherming (niet verplicht).

Framemaat

Om maximaal te kunnen presteren en ook om blessures te voorkomen is een juiste framemaat uiterst belangrijk. Op een te grote of te kleine mountainbike zit u niet lekker en is slecht voor uw rug. De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, ofwel de afstand tussen het centrum van uw trappers en de kruising met de liggende framebuis. Uw framemaat is dus afhankelijk van de lengte van uw benen.

Lichaamslengte

Framemaat in inch

Framemaat in cm

150 - 165 cm

14 - 16

35 - 41

165 - 170 cm

16 - 17

41 - 44

170 - 175 cm

18 - 19

44 - 48

175 - 180 cm

19 - 20

48 - 51

180 - 185 cm

20 - 21

51 - 52

185 - 190 cm

21 - 22

52 - 54

190 - 195 cm

22 - 23

54 - 56

195 - 200 cm

23 - 24

56 - 61

 

Wielmaat

De keuze van de meest ideale wielmaat hangt grotendeels af van wat u zoekt in een mountainbike en het type terrein dat je wilt rijden.
In het onderstaande overzicht krijgt u een goede eerste indicatie van de onderlinge verschillen.

 Onderwerp

 27.5 inch

 29 inch

 Acceleratie

 Sneller

 Efficiënter

 Tractie

 Goed

 Beter

 “Attack” hoek

 Goed

 Beter

 Gewicht

 Lichter

 Zwaarder

 Wendbaarheid

 Beter

 Goed

 Fit

 Meer geschikt voor kleinere rijders

 Meer geschikt voor langere rijders

 

Klikpedalen

De grootste voordelen van een klikpedalen zijn een efficiëntere krachtoverbrenging. Doordat u met uw schoen vastzit aan het pedaal kunt u zowel omhoog als omlaag kracht leveren. Het grote nadeel is dat u moet wennen aan het kliksysteem. Veel mountainbikers fietsen met klikpedalen, hiervoor gebruiken ze speciale fietsschoenen met schoenplaatjes. Aangezien het best lastig is om in en uit het pedaal te klikken, is het verstandig om dit van tevoren te oefenen of de eerste paar keer met platformpedalen en gewone sportschoenen te fietsen.

Onderhoud mountainbike

Bent u klaar met uw mountainbiketocht? Dan is het belangrijk om goed uw fiets schoon te maken van al de tijdens de tocht opgelopen modder en zandresten. Doet u dit niet? Dan kan het zijn dat uw fiets sneller slijt en daarom minder lang meegaat en dat u hierdoor minder lang plezier van uw nieuw fiets gaat hebben.