Steeds meer jongeren op een e-bike

Steeds meer jongeren op een e-bike

E-bikes zijn niet alleen voor ouderen, ook onder de jongeren worden ze steeds populairder! Volgens de fabrikanten van de e-bike kiezen jongeren er steeds vaker voor om met de elektrische fiets de grote afstanden tussen huis en school te overbruggen. De e-bike is een prima alternatief voor het openbaar vervoer, de scooter, de brommer en de normale fiets.

Kostenbesparing en andere voordelen

De hogere aanschaf prijs van een e-bike ten aanzien van een scooter, brommer of normale fiets is geen struikelblok voor jongeren om steeds meer voor deze nieuwe vervoerstrend te kiezen. Ten opzichte van de scooter en brommer bespaart u juist een hoop kosten! Zo bent u niet verplicht een verzekering af te sluiten voor een e-bike en als u dit wel doet dan is deze vaak ook lager dan die van een scooter of brommer. Verder hoeft u ook niet langs het tankstation om dure brandstof te tanken. De kosten van onderhoud voor een e-bike is ook een stuk lager dan die van bijvoorbeeld een scooter of een brommer. Bovendien kent de elektrische fiets geen helmplicht, de helmplicht zien jongeren vaak als irritatie.

Goed voor de gezondheid!

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch fietsen goed is voor de gezondheid. Bij dit onderzoek die gedaan is door wetenschappers van de universiteit van Colorado is er een steekproef gehouden bij twintig mensen die normaal niet tot nauwelijks fietsen. Hun gemiddelde snelheid bleek 20,1 kilometer te zijn en na afloop van de testmaand zagen de wetenschappers duidelijke verbeteringen qua cardiovasculaire gezondheid, zuurstofopname en bloedsuikerpeil. De conclusie van het onderzoek is duidelijk: ‘Elektrische fietsen zijn een efficiënte vorm van actief transport die de risicofactoren voor wat betreft hart- en vaatziekten in amper vier weken tijd kunnen verbeteren.’

Milieuvriendelijk

De jongeren die op een e-bike fietsen zijn al helemaal gewend aan hun elektrische fiets. Velen noemen, zoals in het vorige artikel vermeld, kostenbesparing een belangrijk voordeel. Ook is het milieu voor een aantal een belangrijk voordeel aan de e-bike. E-bikes zijn namelijk milieuvriendelijker dan het openbaar vervoer. Verder is een e-bike voor jongeren ook een ideale manier om de drukke ochtendspits te ontwijken. Je kan gemakkelijk wat grotere afstanden afleggen en je bent ook niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Zo heb je nooit meer last van vertragingen!

Nieuwe modellen

Tot voor kort richtte de verkopers van e-bikes zich vooral op 60-plussers, maar tegenwoordig zien de fietsfabrikanten steeds meer mogelijkheden voor andere doelgroepen zoals jongeren. Ze haken daarop in met allerlei nieuwe modellen. De e-bike wordt functioneler, ook het kleurgebruik bij de nieuwe modellen wordt steeds moderner. Tegenwoordig zijn ook de stoere en ruige mountainbikes elektrisch aangedreven, deze zijn alleen voor dagelijks gebruik een stuk minder praktisch.

Ook zijn de nieuwe modellen van e-bikes die op de markt komen zijn steeds beter beveiligd tegen diefstal, fietsen zijn voorzien van stevige spatborden, een robuuste kettingkast en tevens zijn bedrading en andere gevoelige onderdelen keurig weggewerkt. Zo’n e-bike kan wel tegen een stootje.