Elektrische fiets nu populairder naar de gewone fiets
Fietsnieuws

Elektrische fiets nu populairder naar de gewone fiets

De afgelopen jaren heeft de elektrische fiets flink wat terrein gewonnen qua populariteit. De grote vraag was echter; vanaf welk moment worden er meer elektrische fietsen dan gewone fietsen verkocht? Dit moment is in 2021 al aangebroken en dat doet vriend en vijand behoorlijk verbazen. 52% van alle verkochte fietsen was in 2021 elektrisch. De verwachten is dat dit percentage in 2022 nog hoger gaat liggen.

Omzet

Meer dan driekwart van de totale omzet uit de gehele fietsverkoop in Nederland was te danken aan de elektrische fiets. Het aantal verkochte fietsen is daarentegen flink afgenomen. Er werden maar liefst 16% minder fietsen verkocht dan in 2020. Dit voornaamste reden hiervan is dat fietsfabrikanten kampen met flinke leveringsproblemen. Levertijden van een jaar zijn helaas geen uitzondering meer.

Prijs

De gemiddelde prijs van een elektrische fiets is de afgelopen jaren ook flink gestegen. Uiteraard speelt inflatie hierin een belangrijke rol, maar is een ontwikkeling gaande dat de prijs van een elektrische fiets nog harder doet stijgen. Enkele jaren geleden is namelijk de elektrische fiets met een middenmotor op de markt gekomen. Deze zijn zeer in trek, omdat ze heerlijk natuurlijk ondersteunen en geruisloos zijn. Echter hangt er wel een ander prijskaartje aan dan een fiets met een voorwielmotor. Dit verschil loopt als snel op tot enkele honderden euro’s.

Toekomst

Uit cijfers kunnen we wel opmerken dat het percentage elektrische fietsen stabiliseert. We verwachten dat de populariteit nog wel iets verder groeit, echter zal dit met enkele procenten zijn. Uiteraard is dit koffiedik kijken en weten we niet waar deze populariteit gaat eindigen. Het kan zijn namelijk zijn dat zelfs onder de scholieren de populariteit zomaar flink kan toenemen. Dit hangt helemaal af van de mindset van de mensen, gecombineerd met hun economische toestand. De toekomst zal het leren.

Bekijk alle elektrische fietsen