Welke fietsen zijn geschikt voor kinderzitjes?

Welke fietsen zijn geschikt voor kinderzitjes?

Op veel fietsen is het mogelijk een kinderzitje te plaatsen, maar niet bij alle fietsen is dit mogelijk. Waar moet u op letten als u een kinderzitje op uw fiets wilt hebben?

Een kinderzitje voorop is geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 9 maanden tot 3 jaar en maximaal 15 kilo wegen. Het is erg belangrijk dat uw kind zelfstandig goed rechtop kan zitten. Door de jongere kinderen voorop te plaatsen kunt u ze goed in de gaten houden. Deze zitjes worden bevestigd op de stuurpen en er kan een windscherm gemonteerd worden zodat uw kindje uit de wind zit.

Een kinderzitje achterop is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 jaar tot 6 jaar en maximaal 22 kilo wegen. De meeste bagagedragers hebben een draagkracht tot 25kg. Deze zitjes bieden vaak nog veel stevigheid en hebben ook nog stevige voetsteunen.

Het verschil tussen een moederfiets en een gewone fiets

Het verschil tussen een moederfiets en een gewone fiets is dat de moederfiets een lagere instap heeft waardoor het voor de ouder makkelijke opstappen is als de kinderen op de fiets zitten. Er zit tevens extra ruimte tussen stuur en zadel waardoor het voor de ouder gemakkelijker opstappen is. Ook is het stuur iets breder zodat er nog meer ruimte is voor een kinderzitje. Ook de bagagedrager zit iets lager zodat er meer ruimte is om het kinderzitje op de bagagedrager te monteren.

Niet op elke gewone fiets past een kinderzitje. Dit heeft ermee te maken dat sommige stuurpennen te dik zijn of bagagedragers niet stevig genoeg bevestigd zitten aan het frame van de fiets. U kunt in de specificaties nalezen of de fiets geschikt is voor een kinderzitje volgens de fabrikant.

Kan er een kinderzitje achterop bij een elektrische fiets?

Het is zeker mogelijk om een kinderzitje achterop de bagagedrager te hebben ook al zit er een accu onder. Let er wel goed op dat het kinderzitje niet op de accu drukt. De accu vindt dit gewicht niet leuk en de kans is er dat de accu hierdoor stuk gaat.

Bij Fietsenconcurrent.nl monteren wij het kinderzitje wanneer deze bestelt wordt samen met een fiets. Wij zorgen er altijd voor dat het kinderzitje geen schade aan de accu kan geven.

Merken kinderzitjes

Wij van Fietsenconcurrent.nl hebben twee merken kinderzitjes. Wij leveren Bobike en Yepp.

Voor- en nadelen van Yepp

De Yepp-zitjes hebben een 5-puntsgordel met een kindervriendelijke sluiting. Er zitten geen losse kussens op de zitjes en het materiaal is prettig om op te zitten. De zachte schouderbandjes zorgen ervoor dat het prettig zit bij uw kindje en dat de riemen niet gaan snijden. De voetsteunen zijn zeer stevig en gemakkelijk te verstellen zonder gereedschap zodat deze op de juiste hoogte zitten. Yepp heeft op zijn kinderstoeltjes een geïntegreerd slot waardoor de zitjes minder snel worden gestolen. Het nadeel van de Yepp kinderzitjes is dat ze vrij prijzig zijn geworden de afgelopen jaren. 

Voor- en nadelen van Bobike

De Bobike is iets breder voor het optimale comfortabele zitten van uw kind. De voetsteunen en riemen zijn gemakkelijk en zonder gereedschap te verstellen. Het zitkussentje zit vast en is water afstotend en gemakkelijk schoon te houden. De kussentjes op de gordel zijn zacht voor het extra comfort. Het enige nadeel is dat de Bobike heeft een driepuntsgordel heeft. 

 

Bekijk alle kinderzitjes