Belt drive ketting: wel of niet

Belt drive ketting: wel of niet

Vandaag de dag zien we steeds meer fietsen die zijn uitgevoerd met een belt drive in plaats van een ketting. Eén van de meeste gestelde vragen is of de belt drive ook daadwerkelijk wel een verbetering is. Zeker geen vreemde vraag. Een belt drive is voor veel mensen nieuw en men wilt graag een weloverwogen beslissing maken.

Wat is een belt drive nou eigenlijk?

Sinds mensenheugenis zijn wij gewent dat een wordt aangedreven met een stalen ketting. Sinds enkele jaren is hier een verandering in gekomen. Een belt drive, ook wel bekend als een riemaandrijving, is een nieuwe techniek om de kracht pedalen over te brengen op het achterwiel. Het voordeel van de belt drive is dat hij minder geluid maakt en lichter fietst. Om hij gemaakt wordt van kunststof of carbon, is hij onderhoudsvriendelijker dan de stalen ketting. Het nadeel is dat hij alleen bevestigd kan worden op een fiets met een naafversnelling. Fietsen met een derailleurversnelling kunnen dus niet uitgevoerd worden met een belt drive.

CDN versus CDX

De grootste aanbieder van de belt drive ketting is Gates. Zij fabriceren twee typen belt drive kettingen: de CDN en de CDX. De CDN belt drive wordt het meest gebruikt voor stadsfietsen en is krachtig genoeg voor de meeste gebruikers. De CDX belt drive is duurzamer en krachtiger en wordt daarom uitgevoerd bij de sportievere stadsfietsen en bij elektrische fietsen.

Voordelen

Ten eerste fietst de belt drive lichter dan een fiets met een gewone ketting. De ketting zelf is lichter en er is minder wrijving tijdens het fietsen. Daarnaast is hij onderhoudsvriendelijk. Staal dient onderhouden te worden met vet en de belt drive is van kunststof. De geruisloosheid en de duurzaamheid zijn tevens twee voordelen.

Nadelen

Het nadeel van de beltdrive is dat hij erg prijzig is. Mocht hij breken dan hangt er een aardig prijskaartje aan het vervangen hiervan. Dit dient u wel in het achterhoofd te houden bij een overweging tussen de klassieke ketting en een belt drive.

Bekijk alle fietsen met een belt drive ketting