Maak uw elektrische fiets klaar voor de lente!

Maak uw elektrische fiets klaar voor de lente!

De lente staat weer voor de deur en de elektrische fietsen worden uit hun winterslaap gehaald om weer gebruikt te worden. Het is erg belangrijk om uw fiets te onderhouden. Zeker als hij een langere tijd stil gestaan heeft omdat het weer er niet naar was. Met deze 5 tips is uw fiets weer klaar om mooie fietstochten te fietsen.

De accu van uw fiets

Voordat u weer een fietstocht gaat maken zorg er dan voor dat de accu voldoende opgeladen is. Dit is wellicht geen onderhoudstip maar wel van groot belang als u van plan bent om een fietsrit te maken zodat u niet met een lege accu komt te staan.

Om de levensduur van de accu te verlengen is het noodzakelijk dat de accu nooit voor een langere tijd leeg is. Voor de accu is het ook belangrijk om hem op een bepaalde temperatuur te houden als deze stilstaat. Zo kunt u de accu, mits u hem uit de fiets kunt halen, binnen het beste opladen. De kou of extreme hitte doet de accu niet veel goeds. Wij raden aan om de accu binnen op te bergen als het tegen het vriespunt aan komt of boven de 30 graden. Hierbij wordt de levensduur van uw accu verlengt.

Controleer de spakenspanning

Elektrische fietsen met een voorwielmotor hebben vaker problemen met de spaken dan een ‘gewone’ fiets. Door de kracht van de motor komt er extra druk op de spaken te staan. Het is natuurlijk niet zo dat de spaken ineens uit uw wiel schieten maar er is een kans dat als u de fiets al enkele jaren heeft dat er een spaak kan knappen. Daarom is het van belang om de spaken regelmatig te controleren voor een fietstocht. Ziet u dat de spanning van de spaken niet helemaal goed meer is of twijfelt u, ga dit dan niet zelf proberen te verhelpen. Wij adviseren een fietsenmaker om deze spanning na te lopen en te verbeteren.

Maak de aandrijflijn van uw elektrische fiets schoon

De aandrijflijn van uw fiets bestaat uit, de trappers, fietsketting, remmen, remschijven en de tandwielen. Deze onderdelen zijn erg belangrijk voor het vooruitkomen tijdens het fietsen en daarom is het essentieel om deze regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Als u een fiets heeft met een ketting dan is het belangrijk dat u deze goed vet houdt om hem te beschermen tegen zand en zout om deze langer te behouden. De ketting van een elektrische fiets heeft meer onderhoud nodig dan een ‘gewone’ fiets omdat deze meer te verduren heeft. Sommige elektrische fietsen hebben een beltdrive. Deze heeft veel minder onderhoud nodig dan een fiets met een ketting. Kijk deze toch zo nu en dan na.

Gebruik nooit een hogedruk of de tuinslang

Het kan zijn dat u uw elektrische fiets nog even een schoonmaakbeurt nodig heeft. Ga dan niet met een hogedruk of de tuinslang de fiets schoonmaken. Het frame van de fiets kan hier natuurlijk wel tegen maar de elektrische onderdelen van de fiets kunnen toch waterschade oplopen hierdoor en defect gaan en dat is natuurlijk zonde.

Voor een juiste schoonmaakbeurt kunt u gebruikmaken van een doek en/of een zachte borstel. Voor de kleine onderdelen en moeilijk bereikbare plekken een oude tandenborstel om uw fiets weer mooi en glimmend te krijgen zodat hij weer als nieuw is.

Controleer altijd uw bandenspanning.

Doordat uw elektrische fiets een langere tijd heeft stilgestaan is de kans erg aanwezig dat de bandenspanning is afgenomen. De laatste tip om weer met uw fiets de weg op te kunnen is: zorg er altijd voor dat uw bandenspanning altijd voldoende is voor een comfortabele fietstocht.

Voldoende bandenspanning is erg belangrijk. Als u zachte banden heeft is de kans erg aanwezig dat de actieradius van uw fiets zal verminderen. Ook kan het zijn dat de velgen van uw fiets beschadigen, hierdoor heeft u minder grip op de weg tijdens het fietsen. Helemaal als de weg glad is of als u op een onverharde weg fietst. Controleer daarom de bandenspanning voor u een fietstocht gaat maken.

Om te weten te komen wat de beste bandenspanning voor uw fiets is staat op de zijkant van de band de aanbevolen PSI. Dit is de gewenste bandenspanning.