Hoe plak ik de band van mijn fiets?

Hoe plak ik de band van mijn fiets?

Het komt uiteraard nooit gelegen, maar het zou kunnen dat de band van uw fiets lek gaat. Ondanks dat vele fietsen vandaag de dag met antilekbanden worden uitgevoerd worden, kan dit nooit helemaal voorkomen worden. Deze antilekbanden hebben een extra beschermlaag, echter biedt dit geen 100% garantie. U kunt uiteraard naar de fietsenmaker gaan om uw band te laten plannen, maar het zelf plakken is veelal sneller en goedkoper. In deze blog leggen wij u precies uit hoe u dit het beste kunt doen.

Controleer uw ventiel

Het kan zijn dat uw fietsband wel leeg is maar niet lek. Het is daarom aan te raden om eerst het ventiel te controleren. Het kan namelijk zijn dat deze simpelweg los zit. Draai deze dan weer goed vast en pomp de band weer op. Na een klein testrondje op uw fiets weet u of dit inderdaad het euvel was.

Benodigde artikelen

Mocht de band nog steeds leeglopen, dan is uw fietsband helaas echt lek. De eerste stap is om benodigde artikelen in huis te hebben.

  • Bandenplakset
  • Fietspomp
  • Emmer water

Fietsband verwijderen

Zet de fiets op zijn kop zodat u goed bij de band kunt. Draai daarna het ventiel helemaal los zodat je band los komt van het ventiel. Gebruik dan één van de bandenlichters. Haak de bandenlichter stevig vast achter de metalen kern van de buitenband rand en klap de bandenlichter om. Vervolgens klemt u hem vast aan een spaak. Daarna kunt met een andere bandenlichter één kant van de buitenband losmaken van de velg. Als één klant van de buitenband loszit van de velg, kunnen de binnenband eruit halen. Begin hierbij bij het ventiel en draai deze er ook weer op zodat u de band kunt oppompen.

Het lek opsporen en repareren

Het gebruiken van een emmer water is de meest eenvoudige manier om het lek op te sporen. Houdt de binnenband onder water en pomp hem op. U ziet dan direct waar de lucht ontsnapt. Droog de binnenband en schuur de plek licht waar het lek zich bevindt. Smeer daarna de plek ter grootte van de plakker in met solutie. Laat deze vijf minuten drogen. Vervolgens kunt u de plakker erop drukken en nogmaals 5 minuten laten drogen. Met zelfklevende plakkers hoeft u trouwens de band alleen maar op te schuren.

Het terugplaatsen van de band

We gaan nu de binnenband terugplaatsen. Begin hierbij bij het ventiel. Vervolgens blaast u hem een beetje op. Dit is makkelijker met het terugplaatsen. Let op dat u tijdens het terugplaatsen de binnenband niet draait. Als de gehele binnenband weer op zijn plek zit, plaatst u ook weer de buitenband terug en pompt u deze weer op en draai de sluitring van het ventiel weer aan.