Smartphonegebruik geblokkeerd tijdens fietsen door slim fietsslot

Smartphonegebruik geblokkeerd tijdens fietsen door slim fietsslot

Het aantal fietsongelukken onder jongeren heeft een stijgende lijn ingezet. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 fietsongelukken bij jongeren wordt veroorzaakt door het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Om dit te voorkomen heeft KPN in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een oplossing bedacht.

Safe Lock, is de naam van de nieuwe uitvinding. Het slot zal wanneer het wordt ontgrendeld, de mobiele telefoon als ware blokkeren. Zo kan de telefoon niet zenden en ontvangen gedurende de tijd dat de fiets is ontgrendeld. Het doel van het nieuwe slot is om het aantal ongelukken onder jongeren te reduceren. Afgelopen jaar raakten er 441 kinderen gewond en kwamen er 12 om het leven.

Het slot zal in verbinding staan met een app op de telefoon. De fiets kan door middel van de app worden ontgrendeld zodat er gefietst kan worden. Op het moment dat de fiets weer op slot wordt gezet zal de blokkering op het data-verkeer weer worden opgeheven zodat de telefoon weer gebruikt kan worden. Het slot zit nog in de ontwikkelfase, maar de prijs van het slot wordt geschat op zo’n €100. Het slot zal rond november in de winkels liggen.