De elektrische fiets niet gevaarlijker dan de gewone fiets

De elektrische fiets niet gevaarlijker dan de gewone fiets

Waar voorheen werd beweert dat het fietsen op een elektrische fiets meer risico’s met zich meebracht dan met de gewone stadsfietsen, blijkt nu uit onderzoek dat dit niet zo is. Deze informatie kregen wij naar aanleiding van het laatste onderzoek van VeiligheidNL. Met een elektrische fiets of een gewone stadsfiets heeft u evenveel risico om betrokken te raken bij een ongeval.

VeligheidNL trekt deze conclusie na het onderzoek dat zij in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitvoerden, op basis van de gegevens over fietsongevallen waarvoor behandeling op de spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis nodig was.

Mede onderzoeker Paul Schepers van Rijkswaterstaat vindt deze uitkomst zeer verrassend omdat hij in een vergelijkbaar onderzoek van een aantal jaar terug een totaal ander beeld kreeg. Daar werd toen verondersteld dat de elektrische fietsen die zwaarder zijn leidde tot meer ongevallen. Na het laatste onderzoek blijkt dit niet correct als de ongeval cijfers vergeleken worden met leeftijden en ook de afstanden die men fietst.