Het is misschien wel één van de meest gestelde vragen. Welk type motor is geschikt voor mij? Dit hangt er helemaal vanaf voor welk doeleinde u uw nieuwe elektrische fiets wilt gaan gebruiken. Om te beginnen kunnen we de type motoren onderverdelen in twee categorieën, namelijk de voorwielmotor en de middenmotor. Zoals de naam al doet vermoeden bevindt de voorwielmotor zich aan de voorzijde van de fiets in de as van het voorwiel en de middenmotor in de trapas. Beide motoren geven een beduidend andere ondersteuning en er hangt ook een ander prijskaartje aan. Daarom is het verstandig om vooraf te bepalen welke ondersteuning het beste bij u past. Hieronder staan de verschillen toegelicht.
Middenmotor
We beginnen met de meest populaire ondersteuning, de middenmotor. Zoals aangegeven zit de middenmotor verwerkt in de trapas. Dit zorgt ten eerste voor een ideale gewichtsverdeling en ten tweede biedt de middenmotor direct ondersteuning op de pedalen. Dit zorgt voor een directe en natuurlijke trapondersteuning. Een middenmotor kan voorzien zijn van verschillende sensoren. Hieronder staan de drie belangrijkste sensoren beschreven.
- Snelheidssensor: Deze sensor vinden wij terug op alle elektrische fietsen en meet simpelweg hoe snel er gefietst wordt.
- Rotatiesensor: Hiermee wordt gemeten of de pedalen van de fiets ronddraaien. Daarom kan het zijn dat bij sommige elektrische fietsen de ondersteuning begint bij een halve omwenteling.
- Trapkrachtsensor: Een trapkrachtsensor meet hoeveel spanning u op de ketting zet tijdens het fietsen op de elektrische fiets. Eigenlijk precies zoals u gewent bent bij een normale fiets, alleen dan met een ondersteuning. Elektrische fietsen die voorzien zijn van deze sensor geven daarom een direct en de meest natuurlijke ondersteuning.
Een combinatie van deze 3 sensoren zorgt voor de meest natuurlijke trapondersteuning en wordt hiervoor door de meeste mensen als het meest prettig ervaren. Het betekent echter niet dat dit ook automatisch voor u geldt. Dit hangt weer helemaal van uw wensen af. Wanneer u een elektrische fiets zoekt die de meest natuurlijke ondersteuning geeft en die ook nog eens prima zijn mannetje staat in de heuvelachtige gebieden, kies dan voor de elektrische fiets met een middenmotor. Hieronder zit u een afbeelding van een fiets met een middenmotor.
Voorwielmotor
Waar voorheen bijna iedere elektrische fiets was uitgevoerd met een voorwielmotor, is dat vandaag de dag al lang niet meer zo. Het aandeel elektrische fietsen met een voorwielmotor wordt steeds kleiner met de komst van een middenmotor. Kunnen we hieruit concluderen dat een middenmotor beter is dan een voorwielmotor? Nee, zeker niet! Beide ondersteuningen zijn van prima kwaliteit, echter is het een verschil in ondersteuning heel anders. Een voorwielmotor bevat alleen een rotatie- en snelheidssensor. Er wordt dus niet gemeten hoeveel kracht er gezet wordt op de pedalen. Hierdoor kunt u met een minimale inspanning een maximale ondersteuning creëren. Iets wat door de ene persoon als onnatuurlijk wordt beoordeelt en door een andere weer als ideaal ervaart. Een fiets met een voorwielmotor fiets dus lichter. Wanneer u een elektrische fiets zoekt die volle bak ondersteuning geeft en die vooral wordt gebruikt voor vlakke fietsritten, kies dan voor een elektrische fiets met een voorwielmotor. Hieronder zit u een afbeelding van een fiets met een voorwielmotor.
Type motoren
Hierboven is het verschil uitgelegd wat het verschil is tussen een middenmotor en een voorwielmotor. Als u erover uit bent welke ondersteuning er het beste bij u past, gaan we kijken naar de onderlinge verschillen tussen de type midden- en voorwielmotoren. Onderling zit er namelijk verschil in bijvoorbeeld kracht en geluid. Om u een zo compleet mogelijk beeld te geven van de type motoren die gebruikt worden bij de elektrische fietsen uit ons assortiment, hebben wij deze hieronder voor u omgeschreven.
Type middenmotoren
- De Giant Syncdrive Core middenmotor is compact en zeer licht in gewicht. Dit maakt de motor geschikt voor elektrische fietsen die bestemt zijn voor dagelijks gebruik. U heeft de keuze uit 5 ondersteuningsopties en een walk assist. U heeft tevens de mogelijkheid om een om een Smart Assist te activeren. Deze technologie meet precies hoeveel ondersteuning u nodig heeft. Hierdoor hoeft u niet van ondersteuningsstand te wisselen. Dit zorgt voor een comfortabele en natuurlijke rijervaring. De Giant Syncdrive Core is stil en met zijn 50 Nm koppeling vrij krachtig te noemen.
- De Giant Syncdrive Life middenmotor is tevens voorzien van 5 ondersteuningsstanden en biedt dezelfde voordelen als de Core uitvoering. Dus tevens met de slimme technologie, waardoor u niet zelf van ondersteuningstand hoeft te verwisselen. Er zit wel een verschil in kracht bij deze twee motoren. De Giant Syncdrive Life is voorzien van een 60 Nm koppeling en is hiervoor krachtiger. Dit gaat niet ten kostte van zijn geruisloosheid. Ook deze deze motor zult u niet horen tijdens het fietsen.
- De Bosch Active Line is de meest populaire middenmotor. Zijn populariteit heeft de fiets vooral te danken aan de naamsbekendheid. Bosch staat voor degelijkheid en kwaliteit. De Bosch Active Line wordt omschreven als compact, licht en stil. U heeft de keuze uit 4 verschillende ondersteuningsstanden en deze motor heeft een 40 Nm koppeling. Hiermee is hij niet de krachtigste in zijn soort, echter wordt dit door de meeste mensen wel ervaren als de meest comfortabele ondersteuning. Met zijn soepele, maar relatief minder krachtige motor is het Active Line systeem vooral geschikt voor gebruik in de stad.
- De Shimano Steps E5000 is een zeer lichte en vrijwel geruisloze middenmotor. Deze middenmotor heeft tevens een 40 Nm koppeling en weegt slechts 2,5 kg. Verder heeft u de keuze uit 3 verschillende ondersteuningsstanden en heeft u de optie om automatisch te schakelen met een Di2 schakelsysteem.
- De Shimano Steps E6100 middenmotor heeft een kracht van 60NM en is ideaal voor lange afstanden en voor heuvelachtige gebieden. Deze motor is iets zwaarder dan zijn broertje de E5000, echter is hij even stil. Vanwege zijn krachtige koppeling vinden we deze motor vaak terug bij de wat sportievere fietsen. Tevens biedt de Shimano Steps E6100 ook 3 ondersteuningsstanden en heeft u de optie om automatisch te schakelen met een Di2 schakelsysteem.
- De Bafang M300 is een zeer lichte middenmotor die is voorzien van een rotatiesensor. In tegenstelling tot de meeste andere middenmotoren is hij niet voorzien van een trapkrachtsensor. Hij meet dus niet op hoeveel kracht u op de pedalen zet. Met zijn 80 Nm koppel behoort de Bafang M300 tot de krachtpaters. De 9 ondersteuningsstanden biedt u de mogelijkheid om altijd de juiste hoeveelheid ondersteuning te geven. Heeft u fietsrit voor de boeg van vlak tot heuvelachtig, met de Bafang M300 komt u hiermee uit de voeten.
- De Bafang M400 is luxere uitvoering van de M300. Het grote verschil tussen deze twee motoren is dat de Bafang M400 naast de rotatiesensor ook is voorzien van trapkrachtsensor. In combinatie met de snelheidssensor zorgt dit voor de meest natuurlijke ondersteuning. Deze motor is tevens stil en voorzien van een 80 Nm koppel. Ook deze motor gaat dus geen uitdaging uit de weg.
- De Bafang M420 is de meest luxe middenmotor van Bafang op dit moment. Hij lijkt erg veel op zijn voorganger, echter is de M420 tevens voorzien van diverse turbo-ondersteuningsstanden. U komt dan in een speciaal menu en kunt dan genieten van een extra krachtige trapondersteuning. Ideaal wanneer u de fiets veelal in heuvelachtige gebieden gaat gebruiken.
Type voorwielmotoren
- De Cortina Sportdrive is een voorwielmotor dat Cortina zelf heeft ontworpen. Met zijn 30 Nm koppel behoort de Cortina Sportdrive kunnen we deze voorwielmotor in de middenklasse plaatsen qua kracht. U heeft de keuze uit wel 8 ondersteuningsstanden. Hiermee vindt u altijd wel de juiste ondersteuning.
- De Bafang H400 de krachtigste voorwielmotor in ons assortiment. Mijn zijn 45 Nm koppel fietst u zonder moeite van A naar B. De Bafang H400 is een populaire voorwielmotor omdat deze compact en licht is. Hierdoor valt de motor vrijwel niet op. Vanwege de rotatiesensor hoeft u, net als bij alle andere elektrische fietsen met een voorwielmotor, weinig inspanning te leveren voor een maximale ondersteuning.
- De Giant Syncdrive Move is een prachtige voorwielmotor die is ontstaan door een samenwerking tussen Giant en Yamaha. Deze motor is de stilste is zijn soort, maar is dan ook niet de meest krachtige. Met zijn 20 Nm koppel presteert hij desondanks prima op vlak landschap en is tevens de meest degelijke voorwielmotor uit ons assortiment.
Wij hopen dat u door het lezen van dit artikel een beter beeld heeft gekregen over de diversiteit aan motoren die wij in ons assortiment hebben. Twijfelt u nog welke ondersteuning het beste past bij uw wensen, schroom dan niet om contact op te nemen met de klantenservice van Fietsenconcurrent.nl. Wij helpen u graag verder!