Hoe zorgt u voor een optimale actieradius bij een elektrische fiets?

Hoe zorgt u voor een optimale actieradius bij een elektrische fiets?

Eén van de aspecten waar u op let tijdens de aanschaf van een elektrische fiets is de actieradius, dit is de maximale afstand in kilometers per volle accu. Bij veel elektrische fietsen is het mogelijk om te kiezen voor een accu-upgrade. De keuze is gebaseerd op het doel van gebruik van uw de fiets, korte of lange afstanden. Het komt wel eens voor dat een volle accu niet de maximale actieradius haalt. Dit heeft vaak niet met de accu te maken maar met diverse aspecten zoals onderhoud, uw gedrag op de fiets en andere omstandigheden. Om ervoor te zorgen dat u het maximale uit uw elektrische fiets kunt halen hebben wij enkele tips voor u opgesteld.

Efficiënt schakelen met een elektrische fiets

Een trapfrequentie tussen de 70 tot 80 omwentelingen per minuut is het meest efficiënt voor de motor van een elektrische fiets. Bij minder omwentelingen per minuut zal de efficiency minder zijn. Tip: mocht u het minimumaantal omwentelingen per minuut te veel vinden, schakel een versnellingen lager zodat u lichter trapt.

Onderhoud

Het is een cliché maar toch echt waar. Het onderhoud aan een elektrische fiets is erg belangrijk voor de staat van de fiets, en zo ook voor de actieradius. De juiste spanning in de banden zorgt voor extra bereik. Op de zijkant van de band ziet u wat de optimale bandenspanning is. Door de juiste hoeveelheid aan bandenspanning zorgt u voor zo min mogelijk rolweerstand.

Bepaal van tevoren uw route

Het is niet altijd mogelijk maar probeer van tevoren uw route te bepalen. Vermijd bijvoorbeeld verkeerslichten, bochten en hellingen. Hiermee kunt u het bereik van uw fiets onwijs vergroten. Bijvoorbeeld het optrekken vanuit stilstand kost namelijk erg veel energie. Wanneer u toch moet remmen, probeer zoveel mogelijk in een lage versnellingen door te fietsen. Daarnaast is een verharde ondergrond beter voor de actieradius dan een onverharde weg.

Ondersteuning

De hoogste ondersteuningsstand fietst natuurlijk geweldig. Echter kunt u zich afvragen of u dit wel nodig heeft? In tegendeel bij een brommer is het bij een elektrische fiets namelijk wel de bedoeling dat u zichzelf nog inspant. Bij een lagere ondersteuningsstand heeft u namelijk meer bereik.

Gewicht

U, de fiets en het gewicht van alle bagage telt natuurlijk ook mee. Hoe minder het totale gewicht is, hoe minder energie dit voor de elektrische fiets kost. Zorg er daarom voor dat u de onnodige spullen thuislaat.

Tegen de wind in

De wind speelt een belangrijke rol als het gaat om de actieradius van uw elektrische fiets. Wanneer u tegen de wind in fietst, kost dit aanzienlijk meer energie. Bij lagere temperaturen kan de actieradius ook lager uitvallen. 

Bekijk hier alle elektrische fietsen