Kinderen doen tegenwoordig op jonge leeftijd mee aan het verkeer. Dit is op zich natuurlijk een goede ontwikkeling maar jaarlijks bezoeken toch zo’n 4500 kinderen de Eerste hulp met hoofdletsel doordat zij betrokken zijn geraakt in een fietsongeluk. Dit is mede de reden waarom de overheid de fietshelmplicht in wil voeren.
Waar moet u op letten
Als u het prettig vindt dat uw kind veilig over straat gaat met de fiets, is het aanschaffen van een fietshelm geen overbodige luxe. Bij het kopen van een helm is het belangrijk dat u een nieuwe helm aanschaft. Een gebruikte helm kan zijn gevallen of het kan zijn dat hij niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Dit is vaak niet te zien aan de buitenkant. Is uw kind al eens een keer hard gevallen? Dan is het aan te raden om de fietshelm te vervangen.
De fietshelmplicht
De overheid overweegt om het dragen van een fietshelm onder kinderen te verplichten. Dit zou ernstig letsel voorkomen en zal het aantal ziekhuisbezoeken terugdringen. Een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toont dat de kans op hoofdletsel kan worden teruggedrongen met zo’n 42% door de invoer van fietshelmen. Nederland neemt hierbij ook een voorbeeld aan landen zoals Zweden of Spanje, waar de fietshelmplicht al enkele jaren is ingevoerd en hoort bij het dagelijkse straatbeeld.
Niet alleen maar positief
Toch zijn er ook negatieve geluiden over de fietshelmplicht. Volgens de Fietsersbond zal het verplicht dragen van een helm fietsers ontmoedigen om de fiets te nemen. Dit zou later weer negatieve effecten hebben op de gezondheid van de fietsers. Ook claimt de Fietsersbond dat de fietshelmplicht alleen maar schijnveiligheid brengt in plaats van een significante toename in de daadwerkelijke veiligheid.
Zoals u kunt lezen is de invoer van een fietshelmplicht nog niet aan de orde, maar dreigt deze er wel aan te komen. Heeft u vragen over wat het veiligst is voor uw kind? Neem dan gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag uw vragen.