De fiets wint steeds meer aan populariteit

De fiets wint steeds meer aan populariteit

Uit de laatste cijfers van RAI vereniging en BOVAG blijkt dat de Nederlander steeds vaker de fiets pakt. Ruim een kwart van de mensen pakt de fiets wanneer zij zich gaan verplaatsen. Bij elkaar is dit jaarlijks goed voor meer dan 15 miljard afgelegde kilometers. In de afgelopen 10 jaar is dit aantal aan kilomters ruim 12% gestegen.

Elektrische fiets

De stijging van het fietsgebruik is voornamelijk te danken aan de opmars van de elektrische fiets. Deze vervangt steeds vaker de gewone fiets. Het grootste gedeelte van de elektrische fiets bezitters geeft aan hun gewone fiets minder te gebruiken en 40% gebruikt de auto minder. Dit laatste is natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling op het gebied van milieu en gezondheid.

Mannen vs vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat de vrouwen vaker de fiets pakken dan de mannen. De vrouwen pakken jaarlijks zo’n 180 miljoen keer de fiets en de mannen zo’n 100 miljoen keer. Daarentegen fietsen de mannen langere afstanden. De gemiddelde afstand bij de vrouwen ligt op 4,6 kilometer en de mannen 6,7 kilometer. Dit komt doordat de heren de fiets vaker gebruiken voor woon-werkverkeer.

Verkoopcijfers 2017

De stijging in populariteit is terug te zien in de verkoopcijfers van de RAI vereniging en BOVAG. In Nederland is het aantal verkochte fietsen met 3% gestegen naar 957.000 stuks. Ook het aandeel verkochte elektrische fietsen steeg wederom. Afgelopen jaar zijn er 294.00 elektrische fietsen verkocht. De verwachting is dat deze stijging in 2018 zal gaan doorzetten.