Nadert het einde van de herenfiets?

Nadert het einde van de herenfiets?

De afgelopen jaren zien we bij Fietsenconcurrent.nl de vraag naar damesfietsen steeds verder stijgen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de heren steeds vaker voor een damesfiets kiezen. Waarom doen de heren dit en betekent dit dat er langzaam een einde komt aan de herenfiets?

Het ontstaan van de bovenbuis

In de negentiende eeuw werd de fiets met de bovenbuis geïntroduceerd. Dit was noodzakelijk aangezien de fiets anders niet stevig genoeg was. Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Fabrikanten slagen erin de damesfiets even stevig te fabriceren als de herenfiets. Een bovenbuis is dus eigenlijk niet meer nodig.

Argumenten

Vanwege de eenvoudige instap kiezen de heren steeds vaker voor een damesfiets. Het zijn tegenwoordig niet alleen maar moeders die hun kinderen vervoeren op de fiets. Ook de vaders en opa’s gaan er met de (klein)kinderen op uit. Een lage instap is dan natuurlijk de ideale uitkomst. De lage instap is ook ideaal voor de mannen die wat ouder of slechter ter been zijn. VVN (veilig verkeer Nederland) adviseert ook om veiligheidsredenen een fiets zonder bovenbuis te kiezen. Zij stellen dat het aantal verkeersgewonden hierdoor zal afnemen.

Fabrikanten

Uiteraard spelen de fabrikanten hier handig op in. Zo ontwikkelen zij meer damesfietsen dan herenfietsen. Daarnaast ontwikkelen ze ook nog fietsen met een extra lage instap om de opstap nog eenvoudiger te maken. Sinds afgelopen jaar fabriceert Sparta zelfs de eerste modellen waarbij de bovenbuis te verwijderen is. Een voorbeeld hiervan is de Sparta M8B. Zullen al deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat de herenfiets langzaam uit het straatbeeld verdwijnt? De toekomst zal het uitwijzen!