Gazelle ontwikkeld fiets die de smartphone blokkeert

Gazelle ontwikkeld fiets die de smartphone blokkeert

Koninklijke Gazelle is de eerste fietsontwikkelaar die het gebruik van mobiel internet op de fiets tegengaat. Door de ontwikkeling van een nieuw apparaat dat werkt op bluetooth zorgt Gazelle ervoor dat de telefoon bij een hoge snelheid niet gebruikt kan worden. De nieuwe ontwikkeling moet het aantal fietsongelukken terugdringen.

Hoe werkt het

Het nieuwe bluetooth apparaat van Gazelle gaat bij de naar SafeDrivePod. Het apparaat is via bluetooth verbonden met de telefoon en neemt de telefoon over op het moment dat er harder dan 10 km/u gefietst wordt. Op deze manier worden er dus geen pushmeldingen meer gestuurd als er gefietst wordt en is het onmogelijk om berichten te versturen.

Zelf instellen

Om gebruik te maken van de SafeDrivePod moet dit natuurlijk wel vrijwillig worden geïnstalleerd. Op het moment dat dit is gebeurd kan het niet worden uitgezet zonder dat het gekoppelde apparaat wordt ingelicht. Deze functie is voornamelijk bedoeld voor ouders die het niet prettig vinden als hun kind append op de fiets zit.

Verbod

De nieuwe ontwikkeling van Gazelle speelt in op het mogelijke verbod van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Dit verbod zit er al een aantal maanden aan te komen en de Tweede kamer lijkt steeds meer te nijgen naar het invoeren van het verbod. Dit verbod zou er moeten komen omdat er nog teveel ongelukken waar een mobiele telefoon bij betrokken is.